Over

23 Archiefdingen is een online cursusprogramma waarin archiefmedewerkers spelenderwijs leren wat het nut, plezier en de noodzaak is van de verschillende web 2.0 instrumenten en sociale media.

Cursusopzet
23 Archiefdingen is anders dan andere cursussen of e-learning programma’s. Je leert hier over web 2.0 vooral door zelf dingen te ontdekken, en door erover te schrijven in een eigen weblog neem je alles beter in je op. Daarnaast leer je ook door op weblogs van medecursisten te kijken en te reageren op elkaars berichten. ‘Leren door te doen’ is het credo. De rol van docent is hier veranderd. Geen allesweter die vertelt hoe het moet, maar een begeleider die assisteert bij onduidelijkheden en die tevens leert met de mensen die dit programma volgen.

23 Archiefdingen is op twee manieren te volgen:

 1. In groepsverband. Archieforganisaties kunnen zich als groep aanmelden. Interne coaches zullen hun collega’s begeleiden. Alle weblogs worden gevolgd en van reacties voorzien door de coaches en de medecursisten. Deze coaches worden op hun beurt weer begeleid door een ervaren online coach van Coers Internet Trainingen. Voor 23 Archiefdingen komen de online coaches uit de gelederen van de Archief 2.0 community.
 2. Geheel zelfstandig. Iedereen die op 23-archiefdingen.nl terecht komt, kan ‘op eigen houtje’ de lessen volgen. Alle 23 oefeningen staan integraal op dit weblog. Echter, je ontvangt geen gadget, geen support en geen reacties op de uitwerkingen van de oefeningen. Er is wel een speciale pagina waarop je de zelfstandigen opgesomd ziet.

Meer informatie nodig? Neem contact op met Rob Coers.

Deelnemers
Onderstaande organisaties doorliepen al succesvol 23 Archiefdingen, zijn daar op dit moment mee bezig, of gaan binnenkort van start:


Deelnemers 23 Archiefdingen weergeven op een grotere kaart

 • Nationaal Archief
 • Brabants Historisch Informatie Centrum
  Regionaal Archief Tilburg
  Stadsarchief Breda
  Gemeentearchief Waalwijk
 • Zeeuws Archief
 • Gemeentearchief Rotterdam
 • Erfgoedhuis Zuid-Holland
  Gemeentearchief Schiedam
 • DIV Gemeente Tilburg
 • Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
 • Kring van Archivarissen in Limburg
  Rijckheyt
  Gemeentearchief Kerkrade
  Gemeentearchief Peel en Maas
  Gemeentearchief Roermond
  Gemeentearchief Venray
  Gemeentearchief Weert
 • Tresoar
 • Noord-Hollands Archief
  Regionaal Archief Alkmaar
  Stadsarchief Amsterdam
  Streekarchief Gooi en Vechtstreek
  Cultureel Erfgoed Noord-Holland
  Waterlands Archief
  Westfries Archief
  Gemeentearchief Zaanstad
 • Erfgoedcentrum DiEP
 • Gemeentearchief Roosendaal
 • Regionaal Archief Leiden
 • Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch
 • Gelders Archief
  Regionaal Archief Rivierenland
  Regionaal Archief Zutphen
 • Gemeentearchief Goes/Reimerswaal
  Gemeentearchief Schouwen-Duiveland
  Gemeentearchief Tholen
  Gemeentearchief Vlissingen

De achtergrond van 23 Dingen en 23 Archiefdingen
In 2006 lanceerde Helene Blowers van de Public Library of Charlotte en Mecklenburg County (PLCMC) het programma ’23 Things’. Doelstelling van het programma was om, in een beperkte termijn van acht en een halve week, het personeel van de PLCMC kennis te laten maken met web 2.0 en nieuwe technologieën en ze nieuwe, gratis (online) instrumenten te bieden om hun werk beter uit te kunnen voeren. Lees meer over Helene Blowers en de filosofie achter 23 Dingen en Learning 2.0 in het artikel Helene Blowers: ‘Sta jezelf en anderen toe om te spelen’ door Karolien Selhorst (Bibliotheekblad 16/17 (jrg. 2008) p. 44-45).

Rob Coers (Coers Internet Trainingen) bewerkte en vertaalde ’23 Things’ naar het Nederlands: 23dingen.nl. Dit gebeurde in opdracht van de VOB en met toestemming van Helene Blowers. De oorspronkelijke ’23 Things’ werd gepubliceerd onder Creative Commons licentie. De Nederlandse versie van 23 Dingen – dus ook 23 Archiefdingen – wordt onder dezelfde Creative Commons licentie ter beschikking gesteld.

Het 23 Dingenprogramma werd medio 2007 in Nederland gelanceerd voor bibliotheekmedewerkers en werd daar een groot succes. Meer dan 3.000 medewerkers uit de bibliotheekwereld hebben de cursus doorlopen.

In 2009 werd 23 Dingen door Petra Schoen (Nationaal Archief), Luud de Brouwer (Regionaal Archief Tilburg) en Christian van der Ven (Brabants Historisch Informatie Centrum), geholpen door de leden van de Archief 2.0 community, aangepast voor archiefmedewerkers. En samen met Coers Internet Trainingen, die tekent voor de hosting van de website en de organisatie van het begeleidingsprogramma, was 23 Archiefdingen geboren. De eerste archieven die met de 23 Archiefdingen van slag gingen in mei en juni 2009 waren het Nationaal Archief en een combinatie van het BHIC en het RAT. Omdat het web steeds verandert, werd de cursus sindsdien regelmatig bijgewerkt.

In 2012 hebben Marleen Bimmel (Zeeuwse Bibliotheek) en Anneke van Waarden-Koets (Zeeuws Archief) alle cursusteksten stevig onder handen genomen. Ze baseerden zich daarbij niet alleen op de oorspronkelijke cursus 23 Archiefdingen, maar ook op de minder bekende cursus ’23 Dingen voor archieven’ van Marie-José Klaver en Yola de Lusenet. De nieuwe teksten werden daarna nog uitgebreid voorzien van tips en suggesties door Christian van der Ven. Zo ontstond een geheel bijgewerkte cursus.

Nadat Zeeuwse collega’s het nieuwe cursusprogramma succesvol hadden doorlopen, stelden ze  de nieuwe cursus beschikbaar voor alle archiefcollega’s in Nederland. Zo kan iedereen op deze plek weer hernieuwd kennismaken met 23 Archiefdingen!

Credits
Aan de totstandkoming van de oorspronkelijke cursus 23 Archiefdingen hebben op enig moment ook de volgende collega’s een tekstbijdrage geleverd: Tom Cobbaert, Bob Coret, Tim de Haan, Ingmar Koch, Ton de Looijer, Judith Moortgat en Marilou Nillesen. Allemaal bedankt!