Ding 7: foto’s bewerken op het web

editorEén van de leukste dingen van digitale foto’s is dat je ze gemakkelijk kunt bewerken. Professionele fotografen hebben dure programma’s (Lightroom of Photoshop [Elements]) en spreken van ‘de digitale doka’. Dan hebben we het over vakwerk waarbij het precies of creatief bewerken van één foto uren kan kosten. Maar ook zonder die programma’s kan iedereen digitale plaatjes opknappen, artistiek bewerken of gebruiken voor grappige collages.

Sommige fotosites zijn vooral bedoeld voor het bestellen van kaarten, kalenders en albums, en dat werkt vaak heel goed. Bij dit Ding hebben we het niet over afdrukken, maar over het bewerken van foto’s op het web, met behulp van gratis gereedschappen.

Op de meeste fotobewerkingssites kun je van alles doen om een foto te verbeteren, zoals uitsneden maken, rode ogen weghalen, een foto lichter / donkerder maken, kleuren aanpassen, etc. Prima voor het serieuze werk. Wij gaan op de creatieve toer.

Ontdekoefening

1. Bekijk de onderstaande sites waar je plaatjes kunt bewerken. De meeste hebben veel opties, dus experimenteer vooral en kijk wat er gebeurt.

  • Fotoflexer – upload foto’s vanaf je computer voor bewerking, maar je kunt hier ook foto’s bewerken die je al op Flickr, Facebook etc. hebt staan. Er zijn veel opties voor versieren, animaties, stickers, ‘insert a face’ (gezicht ergens opplakken) etc.
  • Photofunia – voeg een leuk effect aan je eigen foto’s toe (klik op ‘help’ helemaal onderaan als je het niet meteen snapt)
  • Pixenate – maak gekke bewerkingen of schrijf op je foto
  • Make a Gif – maak een bewegend plaatje van je foto
  • pixlr – eigenlijk een serieuze, lichte webversie van Photoshop. Om er wat geks van te maken moet je zelf creatief zijn met virtuele verf en pen
  • Befunky – cartoonachtige bewerkingen.

Speel- en leeroefening

2. Kies een fotobewerkingssite uit het rijtje hierboven, bewerk een digitaal plaatje tot een grappige eigen creatie, laat het zien op je blog en vertel ons waarmee je dit plaatje gemaakt hebt.

Alternatief: Vind je al die keuzes maar verwarrend en heb je liever een stap-voor-stap handleiding, dan kun je hier lezen hoe het werkt op Flickr, waar je plaatjes van de cursusaccount kunt gebruiken.

Laat je fantasie de vrije loop en maak er wat geks van. Als je op zo’n site een bewerking gemaakt hebt, kun je het plaatje opslaan, soms online, maar vaak kun je het plaatje ook downloaden naar je eigen computer, of je kunt het op Flickr of Picasa zetten. Kijk maar welke opties er zijn; misschien staat er een knop ’share’ waarmee je je plaatje aan iemand kunt mailen, of rechtstreeks op Flickr kunt plaatsen. Voor dat laatste moet je wel een Flickr-account hebben natuurlijk (of gebruik het cursusaccount, zie Ding 5).

Fotobewerken vanuit Flickr

3. Je kunt het cursusaccount gebruiken om in Flickr een foto te bewerken. Let op: als je een plaatje van een ander bewerkt, sla dan je bewerking apart op! Bij ’save’ is de standaardinstelling ‘replace the old photo’, let er op dat je juist de andere kiest ’save a new copy’.

1. Log in bij Flickr met je eigen account of het cursusaccount [gebruiker: drieentwintigarchiefdingen@ymail.com wachtwoord: archief20]

2. Kies een foto. Klik rechtonder op de drie puntjes, dan zie je bijna helemaal bovenaan de lijst ‘edit photo in Aviary’. Klik hier op om de foto te bewerken.

3. Als je het cursusaccount gebruikt kom je vanzelf in het Aviary-scherm. Werk je met je eigen Flickr-account, dan zul je toestemming moeten geven om naar Aviary te gaan.

4. Op de Aviary-site staan gereedschappen om bijvoorbeeld het contrast van een foto te verbeteren, rode ogen weg te halen, of een uitsnede te maken (croppen). Probeer het uit, je ziet het resultaat direct en kunt altijd terug.

5. Voor de gekke en creatieve gereedschappen kies je de tab ‘stickers’. Veel keuzes die je kunt combineren. Maak er wat leuks van!

6. Hoe gek je bewerking ook is uitgevallen, geen probleem, je kunt deze als aparte foto bewaren, naast het origineel. Let wel op dat je bij het opslaan ‘Save a new copy’ aanvinkt.

7. Zet je bewerking op je blog (met een link of door met de html-code onder ’share’ rechtsboven te embedden) en vertel hoe het ging.

8. Bekijk de creaties van andere cursisten en lever commentaar op wat zij hebben gemaakt.

Bronnen


<< Ding 6: eerlijk delen
>> Ding 8: YouTube en Podcasts