Ding 5: foto’s delen op het web

23dvza_Ding5_FotosDelen1Het internet wordt intensief gebruikt voor het delen van foto’s: men mailt ze naar elkaar, zet ze op een eigen site of een profielpagina, of op een speciale fotosite. Foto’s delen via het web heeft een enorme vlucht genomen. In Ding 5 maak je kennis met bekende fotosites, met name Flickr.

Flickr is wereldwijd een populaire fotosite. Bij Flickr hebben ze goed uitgedokterd wat mensen met hun foto’s willen doen. De functionaliteit die Flickr heeft bedacht zie je nu in een of andere vorm ook op andere sites opduiken, maar Flickr heeft nog steeds de meeste mogelijkheden. Wat de site bijzonder maakt zijn de vele groepen die zich er hebben gevormd en de enorme hoeveelheid foto’s die internetters hebben gepubliceerd (inmiddels meer dan zes biljoen, augustus 2011).

Ook een aantal archiefinstellingen en andere erfgoedinstellingen hebben foto’s op de site geplaatst zoals het Nationaal Archief, het nationaal archief van Australië, het Brooklyn Museum, het Regionaal Archief Tilburg en de US National Archives. Soms als gewone gebruikers, en soms in Flickr the Commons, een onderdeel dat speciaal is ingericht voor erfgoedcollecties (waar we verder op ingaan bij een volgend Ding).

Delen en volgen

Foto’s die op Flickr geplaatst worden, kun je volgen met RSS (zie Ding 3). Je kunt ook foto’s op je blog laten verschijnen. Als je zelf foto’s plaatst, kun je lid worden van groepen op Flickr en daar je foto’s toevoegen. Om de diversiteit te demonstreren volgen enkele voorbeelden van willekeurige groepen op Flickr: I love Amsterdam, Writing Machines (over schrijfmachines), Looking into the past (oude en nieuwe foto van dezelfde plek), My Shiba Inu (een hondenras), Running (over hardlopen), Manuscripta mediaevalia (middeleeuwse manuscripten) of Incredible India.

In de groepen vindt veel van de activiteit op Flickr plaats: ze hebben dikwijls eigen regels voor commentaren en waarderingen opgesteld om de uitwisseling tussen de leden te vergroten. Zoals op alle sociale sites geldt ook hier dat wie actief meedoet, meer commentaren en reacties kan verwachten. Alleen kijken kan natuurlijk ook, maar dan word je zelf niet gezien.

Flickr ontdekken door kijken en doen

In dit Ding word je gevraagd een Flickr-account aan te maken, enkele foto’s te plaatsen, en zo de mogelijkheden van Flickr te verkennen. Wie Flickr al kent, zou ter vergelijking andere fotosites kunnen bekijken. Onderaan de opdracht staat een aantal suggesties.

Meer informatie in de vorm van een filmpje is te vinden via deze link Online Photosharing in Plain English (Engelstalig).

Als je behoefte hebt aan meer uitleg over hoe Flickr werkt, volg dan de rondleiding (Engelstalig).

Ontdekoefening

1. Misschien heb je bij het vorige Ding al rondgekeken op Flickr, kijk nu nog maar eens naar een paar foto’s via de links hierboven. Dat geeft je een idee van wat er allemaal te vinden is.

Speel- en leeroefeningen

2. Voor deze oefening maak je een map met digitale foto’s die je met anderen wilt delen. Maak eventueel een paar foto’s met je mobiele telefoon, die kun je straks direct plaatsen (zie verderop).

 • Zorg dat de foto’s niet te groot zijn: 1200 pixels breed is meer dan genoeg. (Voor het verkleinen van foto’s zie: terzijde over foto’s)
 • Voor het plaatsen van foto’s op Flickr heb je een account nodig, en ook een Yahoo ID (Flickr is eigendom van Yahoo). Voor foto liefhebbers echt de moeite waard. Een account is sinds kort helemaal gratis tot een limiet van 1 terrabyte. Hoe je een Flickr account moet aanmaken leggen we hier precies uit.
 • Degenen die liever direct aan de slag willen of geen behoefte hebben aan nog meer wachtwoorden, kunnen inloggen bij Flickr met het cursus-account. Ga dan naar www.flickr.com en klik rechts bovenaan op Sign in.

gebruiker: drieentwintigarchiefdingen@ymail.com
wachtwoord: archief20

NB: zet bij ‘keep me signed in’ GEEN vinkje!

signinflickrJPG1

 • Als je al een Flickr-account hebt kun je natuurlijk ook daarmee inloggen.

3. Plaats zelf tenminste 5 foto’s. Onder het menu-item You vind je de route naar ‘upload’. Voorzie de foto’s die je plaatst van trefwoorden (tags). Gebruik in ieder geval de tag ’23dingenvoorarchieven’. Dan kunnen andere cursisten jouw foto’s ook vinden.
NB: als je internet met je mobiel, kun je per email direct van je telefoon naar Flickr uploaden.

4. Zoek op een tag die je zelf interessant vindt (denk aan een hobby, sport, bekende gebouwen, steden, historisch onderwerp).

zoekenopflickrJPG

5. Ga op zoek naar het 23 Archiefdingen op Flickr. Let op: je kunt op Flickr zoeken op photo’s, groups, people (=gebruiker), en dan nog full text en tags only (zie bovenstaand plaatje). Probeer eens verschillende mogelijkheden uit.

zeeland2

6. Zoek naar groepen over een onderwerp dat je interesseert. Alles is goed, maar je kunt in elk geval ook zoeken naar groepen die iets met Zeeland doen (zie boven), of met archieven. Of kijken hoe andere musea en archieven Flickr gebruiken.

7. Als je een bijzondere foto vindt, maak die dan favoriet, ‘deel’ de foto met anderen, of zet een link op je blog.

8. Doe verslag van je Flickr ervaringen op je blog en probeer iets te zeggen over de mogelijkheden van Flickr voor archieven.

Tips

 • Je kunt op je eigen blog ook afbeeldingen plaatsen. Blogger geeft een korte uitleg hoe je dat moet doen en ook voor WordPress is er een uitleg.
 • Als er duidelijk herkenbare personen op je foto’s staan, vraag dan altijd eerst om toestemming, voordat je de foto op een openbare site als Flickr publiceert. Upload ook alleen foto’s die je zelf hebt gemaakt (tenzij je het in opdracht van de fotograaf doet) en vermeld altijd de bron als je de foto van een ander gebruikt in een blogbericht.
 • Flickr heeft een handige knop met de titel ‘Blog this’. Gebruik deze alleen als je met een eigen Flickr account werkt. Doe je het op het 23-Archiefdingen account, dan loop je het risico dat een foto op de weblog van iemand anders wordt geplaatst in plaats van op je eigen blog.

Extra

Je kunt met Flickr overigens meer dan alleen plaatjes uploaden en kijken. Goed voorbeeld is het project Picture Australia van de Australische nationale bibliotheek. Acquisitie van foto’s via groepen op Flickr! Ook enkele Nederlandse archieven hebben dergelijke projecten gehad, maar Australia is nog steeds het beste voorbeeld.

Er zijn heel veel alternatieve fotosites voor Flickr (en veel sites die niet speciaal over foto’s gaan, maar waar je wel beelden kunt plaatsen). Als je vertrouwd bent met Flickr, zou je een andere site kunnen bekijken en iets vertellen over de verschillen (informatief voor je medecursisten!):

 • MijnAlbum – Nederlands
 • Picasa – van Google, gemakkelijk met je Google account
 • Panoramio – om foto’s op de kaart te zetten
 • Photobucket – momenteel een hele populaire fotosite
 • Nederpix – natuurfotografie
 • Zoom – Nederlands, met albums en galleries
 • Wellicht zijn deze reviews handig bij het maken van een keuze

Pinterest

pinterestTenslotte willen we je kennis laten maken met het momenteel populaire Pinterest. Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte “moodboards” plaatsen. Leuke voorbeelden hiervan zijn de moodboards van: het Zeeuws Archief, het Nationaal Archief, het BHIC, Public domain review, Europeana, Poulus, Anneke en Christian van der Ven (leuke afbeeldingen over archieven).

Ontdekoefeningen

9. Kijk maar eens rond op Pinterest en zoek bijvoorbeeld eens op illuminated manuscripts. Zie je verschil tussen de resultaten van Pins (plaatjes), Boards (prikborden) en Pinners?

Speel- en leeroefening

Voor de cursus is een Pinterestaccount aangemaakt, zodat je kunt oefenen met pinnen, repinnen, liken en reageren.

11. Ga naar het Pinterestaccount van 23 Archiefdingen en log in met de volgende gegevens:

12. Ga naar het logo van 23 Archiefdingen met 23 erachter. Klik op ‘Borden’. Voeg een afbeelding toe. Linksboven zie je een zoekscherm. Kies een onderwerp naar keuze en zoek naar foto’s daarvan. Repin een afbeelding van een ander Pinterestbord. Like een of meerdere afbeeldingen die je tegenkomt. Links van het zoekscherm zie je een knop waarmee je een rubriekschema van Pinterest ziet waar je uit kunt kiezen.

Je mag ook een nieuw bord maken met een onderwerp dat je interesseert. Probeer daar dan een aantal foto’s aan toe te voegen door te repinnen van andere Pinterestborden.

NB.  bij het toevoegen van een afbeelding kun je pinnen (een bestaand plaatje van internet toevoegen met de functie Een pin toevoegen. Let op: er wordt dan gevraagd naar de url van het plaatje!) en een pin uploaden (een plaatje uit je eigen bestand: je eigen persoonlijke mappen met afbeeldingen).

Inmiddels is Pinterest enorm aan het groeien en zijn er allerlei apps voor mobiele apparaten beschikbaar. Je kunt ook een “Pin it” button toevoegen aan je browser zodat je een afbeelding op een website meteen kunt repinnen naar je eigen borden.

Als je zelf een Pinterestaccount wilt aanmaken, dan kun je je registreren via facebook, twitter of, als je daarvan geen accounts hebt, via je e-mailadres. Je kunt daarvoor je gmailadres gebruiken dat je voor de cursus hebt aangemaakt. Succes en veel pinplezier toegewenst!

Om te lezen

Bronnen


<< Ding 4: taggen
>> Ding 6: eerlijk delen