Ding 3: RSS en webcare

23dvza_ding3-rss11RSS is handig om informatie uit veel verschillende bronnen te verzamelen en te volgen. Het is een technisch hulpmiddel waarmee je je op de vernieuwingen van een website kunt abonneren.

Zodra er een nieuw artikel op de geabonneerde site verschijnt, krijg je daarvan meteen een seintje.

De afkorting RSS staat voor Really Simple Syndication. Dat verwijst naar een model waardoor berichten tegelijkertijd op verschillende plaatsen kunnen verschijnen.

Wees snel op de hoogte met RSS

RSS verstuurt attenderingen over de nieuwe berichten van een blog, krant, museum, Twitteraccount, verkoopsite, enz., zodat een lezer gemakkelijk kan bijhouden welk nieuws er op de site gepubliceerd wordt. Door RSS kun je in één lijst de laatste berichten bekijken van alle sites waar je op geabonneerd bent – zonder dat je voor die afzonderlijke sites de URL in de adresbalk van je browser hoeft te typen. RSS haalt uit verschillende bronnen berichten bij elkaar en presenteert deze op één pagina (de zogenaamde  feedreader, o.a. NetvibesFeedly). Het kan daarom ook gebruikt worden om nieuws (bijvoorbeeld rond een thema) van overal op het web te verzamelen en dan weer als onderdeel van een andere website te laten zien.

Archieven en RSS

Archiefinstellingen kunnen RSS gebruiken als ze aankondigingen van lezingen, bijeenkomsten en tentoonstellingen, of nieuwe aanwinsten op hun website plaatsen. Publiek kan dan met een abonnement eenvoudig hun activiteiten volgen. Erfgoedprofessionals kunnen zelf ook met RSS gemakkelijk op één pagina overzicht houden van wat her en der op het web over hun vakgebied wordt gepubliceerd.

Over RSS is heel veel te vertellen. In Ding 3 behandelen we de basis en later komen we nog een keer terug op RSS.

Feeds lezen

rss-iconEen reeks RSS-berichten wordt een RSS-feed (of webfeed) genoemd. Feeds lees je met een RSS-lezer of reader. Bekende RSS-lezers zijn  Netvibes en Symbaloo. Beide laten je eigenlijk een persoonlijke startpagina maken, dus dat is veel meer dan alleen een nieuwslezer.

Wij beperken ons in de uitleg tot Netvibes. Je kunt er een account beginnen met behulp van het Google account (e-mailadres en wachtwoord) dat je hebt aangemaakt bij het begin van deze cursus. Je kunt je Netvibes of Feedly pagina’s vanaf elke computer of laptop raadplegen door simpelweg in te loggen.

Extra

Je hebt niet per se een RSS-lezer nodig om feeds te volgen. Het is ook mogelijk om feeds direct in je browser (zoals Internet Explorer of Firefox) te lezen. Je klikt dan op het RSS-icoon (zie het embleem hierboven) in de adresbalk van Microsoft Internet Explorer of Firefox. Je browser vraagt je dan of je je wilt abonneren. Als je een RSS-lezer hebt geïnstalleerd, kun je die ook aanklikken in het lijstje dat je te zien krijgt als je op een RSS-icoon klikt.

We hebben een filmpje gemaakt dat toont hoe je je op een RSS-feed abonneert in Internet Explorer. Firefox heeft zelf een handige uitlegpagina over ‘live bladwijzers’ – zoals RSS in de Nederlandse vertaling heet.

Hoe werkt RSS?

Als je wilt weten hoe RSS werkt, kun je dit korte filmpje bekijken: RSS in 100 seconds.

Meer uitleg over RSS vind je in het artikel RSS, wat is dat. Misschien ben je aan het einde van dit Ding wel net zo enthousiast als Marshal Kirkpatrick van het weblog ReadWriteWeb, die een ode aan RSS schreef.

Webcare

Het is zinvol om te weten wat er op internet gepubliceerd wordt over bijvoorbeeld je archief. Door eerst te zoeken met Google Blog Search en vervolgens een egofeed te maken, word je via RSS feeds geattendeerd op wat er online over je organisatie(of ander onderwerp, afhankelijk van de zoekterm) geschreven wordt. Ook kun je met Google Alerts updates ontvangen van de nieuwste zoekresultaten op Google over je organisatie. Zo blijf je altijd op de hoogte van wat er op internet gepubliceerd wordt over je archief en kan er vervolgens gereageerd worden, indien nodig.
Christian van der Ven schrijft op zijn weblog regelmatig over zijn ervaringen met webcare voor archiefdiensten. Zoek op zijn blog op het trefwoord: webcare.

Ontdekoefening

Zoek een aantal sites die je de moeite waard vindt om in de gaten te houden. Nieuwssites bijvoorbeeld, of weblogs over een onderwerp dat je interesseert. Je kunt weblogs zoeken met de weblogzoekmachine van Google: Google Blog Search. Bovenaan bij het zoekvakje kun je aangeven dat je blogs in het Nederlands zoekt. Je zou ook Technorati kunnen gebruiken, maar die zoekt door alle talen.  Een andere manier om blogs te vinden via Google is door een zoekterm in te typen +blog (of: weblog) (skateboard +weblog, koken +blog, locomotief +weblog etc). Kijk ook eens naar de longlist bij DutchBloggies (prijzen voor de ‘beste’ Nederlandse weblogs).

Je bent helemaal vrij in de keuze van blogs die je wilt volgen, maar als je iets zoekt dat te maken heeft met archieven en erfgoed, hier een paar suggesties:

Later komen we terug op professioneel bloggen en blognetwerken. Nu gaat het vooral om het vinden van interessante blogs om een RSS-abonnement op te nemen.

Speel- en leeroefening

In deze oefening richt je eerst je weblog zo in dat anderen er een RSS-feed op kunnen nemen.

Je kunt het voor anderen gemakkelijker maken de berichten op je eigen weblog te volgen door een abonneer-mogelijkheid voor RSS toe te voegen. Dat doe je in Blogger als volgt:

 • Log in op je Blogger dashboard en ga in de linkerkolom naar Indeling en klik op ‘een gadget toevoegen’.
 • Scroll langs de gadgets tot je ‘Abonnementlinks’ tegenkomt en klik op het kruisje
 • Nu zie je in een vakje de tekst Aanmelden bij. Dat is een dubbelzinnige term, verander het in RSS en klik op Opslaan.
 • Je komt dan weer in het dashboard met de lay-out van je scherm, en daar staat nu ergens een vakje met ‘RSS’. Je kunt met ‘Voorbeeld’ kijken hoe het eruit ziet en eventueel het vak verslepen naar een andere plaats.
 • Klik tenslotte rechts bovenaan nog een keer op Opslaan.
 • Klik op ‘blog weergeven’ en je ziet nu ergens (vaak rechtsboven) staan RSS Berichten en RSS Alle reacties.

Met het toevoegen van deze RSS-optie aan je eigen weblog maak je het voor je medecursisten en voor de coaches makkelijker om je berichtenstroom en de reacties te volgen.

Het toevoegen van een rss-feed via Netvibes of Feedly of via je favoriete webbrowser is op de betreffende sites te lezen. 

Voor Netvibes volgt hieronder een korte handreiking.

 • In Netvibes zie je links bovenaan “inhoud toevoegen” met een plusteken ervoor. Als je daar op klikt opent zich een scherm.
 • Kies dan voor: een feed toevoegen
 • Kopieer het webadres (url) van het weblog dat je wilt toevoegen, bijvoorbeeld http://oosterscheldeblogger.blogspot.com.
 • Dan zie je een klein blokje met de feed. Als je daar op klikt zie je of de rss-feed ook daadwerkelijk berichten laadt
 • Daarna kun je de nieuwe feed toevoegen aan de pagina in Netvibes waar je die feed wilt toevoegen.

Even een geheugensteuntje: kopiëren doe je met de toetsencombinatie Control C (eerst even de te kopiëren tekst selecteren met je muis) en plakken doe je met Control V. En omdat je steeds heen-en-weer moet, werkt het gemakkelijk als je twee schermen of tabbladen in je browser laat openstaan. Switchen tussen je tabbladen of schermen kun je eenvoudig via de toetscombinatie ALT-TAB.

NB: sommige van jullie hebben er misschien al voor gekozen om collega’s te ‘volgen’ via Blogger. Dat is een speciale Google-optie die alleen werkt binnen Google, en niet met allerlei andere sites. ‘Volgen’ bij Blogger heeft meer weg van netwerken en ‘vrienden worden’ zoals je dat van andere sites (Hyves bijvoorbeeld) misschien wel kent: degene die jij volgt ziet dat jij haar/hem volgt, en je naam verschijnt als ‘volger’ op haar/zijn blog. Als je RSS gebruikt is dat niet zo, je houdt dan de informatie bij maar bent niet een ‘vriend’ of ‘contact’ (of ‘volger’) van de blogeigenaar – die weet niet eens dat jij de berichten leest.

4. Ga naar je favoriete nieuwssite of weblog en voeg de RSS-feed toe aan Netvibes. Als je in de adresbalk van je browser het (oranje) RSS-icoontje ziet verschijnen, dan zal het gewoonlijk lukken om de feed toe te voegen.
Als het niet lukt, kijk dan eens of je op de pagina van de site waarop je je wilt abonneren ergens een RSS icoontje ziet, of een knopje met ‘abonneer’ of zo: er wordt op verschillende manieren mee omgegaan.
Bij uitgebreide sites kun je je soms abonneren op alleen een onderdeel dat je speciale interesse heeft: de Volkskrant heeft aparte RSS-feeds voor opinie, economie, cultuur, reizen, sport, of alles bij elkaar.

5. Zoek nog een aantal RSS-feeds op, bijvoorbeeld die van Nu.nl of nos.nl en voeg die ook toe aan  Netvibes. Je kunt ook een abonnement nemen op advertenties van Marktplaats. Tik in wat je zoekt en klik dan rechts onderaan de resultatenpagina op de RSS-button.

Let op: als je naar weblogs zoekt met de weblogzoekmachine van Google (zie boven), word je vaak naar een enkel bericht op het weblog geleid. Ga dan even naar de eerste pagina om het algemene adres van de blog te vinden voor de feedreader. Let ook op of het blog nog wordt bijgehouden: als het laatste bericht een half jaar oud is, heeft het niet veel zin dit blog te gaan volgen.

6. Voeg tenminste 5 feeds toe van sites of blogs die je leuk vindt (naast die van je teamleden). Wees niet zuinig, als je een blog toch niet de moeite waard vindt, kun je het later zo weer weggooien. Heb je veel feeds, dan kun je ze in Netvibes ordenen in afzonderlijke tabbladen. Je kunt  tabbladen aanmaken via het plusteken helemaal rechts om overzicht te houden. Degenen die al ervaring hebben met RSS kunnen de gelegenheid te baat nemen hun collega’s te wijzen op sites waarvan het de moeite waard is een feed toe te voegen.

7. Kijk de komende twee weken een keer per dag naar je RSS-feeds om te zien of je interessante nieuwe berichten tegenkomt en te kijken wat je teamgenoten schrijven. En: reageer ook af en toe op hun berichten!

8. Doe verslag van je ervaringen met RSS op je weblog. Vertel ook welke RSS-reader(s) je hebt gebruikt en welke feeds je hebt toegevoegd.

Bronnen


<< Ding 2: webloggen
>> Ding 4: taggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *