Ding 2: webloggen

blogrocksDe eerste echte stap op het sociale web die je gaat doen is het openen van een eigen weblog. Op je weblog doe je verslag van je avonturen op Web 2.0 en communiceer je met medecursisten.

Het is verstandig om enkele mensen uit je werkomgeving te vragen mee te lezen met je weblog en daar op te reageren. Het is ook aan te raden dat je de weblogs van anderen leest die deze cursus hebben gedaan. Je vindt een overzicht van dergelijke blogs in het menu bovenaan elke pagina.

Reageer op de weblogs van anderen. De kracht en voldoening van interactie ervaar je alleen als je niet alleen reageert op de reacties op je eigen weblog, maar ook gaat reageren op de blogs van anderen.

Wat is een weblog

Een weblog is een site waarop met enige regelmaat korte berichten worden geplaatst over een bepaald onderwerp. Je zou het kunnen vergelijken met een openbaar dagboek of een logboek waarin gebeurtenissen op datum worden genoteerd. Op een weblog (blog) staan de berichten omgekeerd chronologisch geordend, via een ‘archief’ kun je oudere berichten vinden. Meestal is de toon min of meer persoonlijk en lezers worden uitgenodigd te reageren.

23dvza_Ding2_weblog2Inmiddels zijn er allerlei varianten ontstaan en worden weblogs ook binnen sites gebruikt als nieuwsrubriek.

Bekijk voor je een eigen blog gaat aanmaken dit korte filmpje met uitleg. Het is een Engelstalige video van CommonCraft met Nederlandse ondertitels van Pierre Gorissen.

Gmailadres aanmaken

We raden je aan om een Gmail account aan te maken als je daar nog niet over beschikt. Hiermee krijg je eenvoudig toegang tot allerlei diensten van Google die we later in deze ontdekkingstocht gaan bekijken.

Een weblogprovider kiezen

Er bestaan veel verschillende aanbieders van gratis weblogsoftware. De cursus-website maakt gebruik van WordPress. In de uitleg en voorbeelden verwijzen we naar Blogger, maar je kunt ook gebruik maken van LiveJournal. Bij al deze aanbieders kun je in een paar stappen een gratis weblog aanmaken.

Privacy en identiteit

Voor je met de registratie begint, is het verstandig om na te denken over de naam waaronder je gaat bloggen. Je kunt natuurlijk je eigen naam gebruiken, maar ook een pseudoniem. Als je een schuilnaam kiest (bijvoorbeeld Oosterscheldeblogger of de zingende gids of Annie23), ben je minder herkenbaar op het web. Die naam, de ‘weergavenaam’ komt onder je berichten te staan.

Je blog zelf heeft ook een naam, of een titel (bijvoorbeeld wandelen op het web, ik tel tot 23 of je houdt het bij Oosterscheldeblogger). Tenslotte moet je een adres (URL) kiezen van je blog. Dat eindigt in het geval van Blogger altijd met .blogspot.com en bij WordPress altijd met .wordpress.com. Daarvoor komt de door jouw gekozen naam – het liefst één woord dat de titel van je blog samenvat: webwandelen.blogspot.com, of 23tellen.blogspot.com. Kies je voor WordPress, dan wordt het oosterscheldeblogger.wordpress.com. Een webadres moet uniek zijn en iets wat erg voor de hand ligt is vaak al vergeven: jan.blogspot.com heeft een ander vast al in gebruik, maar jan287.blogspot.com misschien niet.

Je kunt vooraf nadenken over hoe zichtbaar je wilt zijn op het web. Bij het invullen van de registratie voor je weblog wordt op een gegeven moment de vraag gesteld of jouw weblog gevonden mag worden door Google en andere zoekmachines. Als je op die vraag ‘ja’ antwoordt, kunnen ook buitenstaanders die met Google zoeken op internet op jouw blog terechtkomen. Als je ook nog je eigen naam gebruikt voor je weblog, ben je dus makkelijk te traceren. Blijf je liever wat anoniemer, laat je weblog dan niet opnemen in zoekmachines. Overigens kun je je keuze later nog veranderen in je instellingen.

Als je over je weergavenaam, blogtitel en webadres hebt nagedacht kun je je gaan registreren.

Het registreren

We beschrijven hier in het kort de stappen om een blog aan te maken. Hieronder laten we de procedure zien aan de hand van Blogger. Als je kiest voor WordPress zijn de basisstappen ongeveer hetzelfde, alleen heb je wat meer keuzemogelijkheden dan bij Blogger. WordPress kan wellicht als iets moeilijker worden ervaren dan Blogger, maar het is absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Ga naar Blogger [www.blogger.com] en bekijk het instructiefilmpje (zie bij meer weten?: de videohandleiding).

Voor Blogger moet je een Google-account hebben (Blogger is namelijk eigendom van Google).

  • Als je al een Google-account hebt (omdat je gmail gebruikt bijvoorbeeld), kun je je daarmee ‘aanmelden’ (rechtsboven) en de eerste stap overslaan.
  • Als je geen Google-account hebt, klik dan op ‘een blog maken’. Dan maak je eerst een Google account aan, waarvoor je nodig hebt: je e-mailadres, een wachtwoord en je weergavenaam (die je voor je blog hebt gekozen). Dit account kun je later in de cursus ook gebruiken. In het volgende scherm vul je de andere gegevens voor je blog in (titel en webadres).

In principe is je e-mailadres niet zichtbaar op je weblog, tenzij je het er zelf op zet.

Aanmeldscherm van Blogger

Aanmeldscherm van Blogger

Als je alle stappen van het registratieproces hebt doorlopen, noteer je het webadres (URL) van je eigen weblog. Dat zal er, zoals gezegd, als je voor Blogger hebt gekozen zó uitzien: http://dedoorjougekozennaam.blogspot.com. Via dat adres (of via blogger.com) kun je je straks met je e-mailadres en wachtwoord aanmelden om berichten te schrijven of dingen aan te passen.

Een sjabloon kiezen

Als je je bij Blogger aanmeldt moet je meteen een sjabloon (lay-out) kiezen. Als je na een tijdje toch niet zo tevreden bent over je sjabloon kun je een andere kiezen. Ook lettertypes, pagina-opmaak en kleuren kun je op elk moment veranderen.

Instellingen

Bij ‘Instellingen’ kun je aangeven of je blog gevonden mag worden door zoekmachines en of Blogger jouw weblog mag opnemen in een lijst met blogs. Als je anoniem wilt bloggen kies dan voor ‘Nee’ bij beide instellingen.

Je eerste bericht

Nu kun je het eerste bericht gaan schrijven. In je eerste bericht kun je jezelf voorstellen en/of iets schrijven over je ervaringen met het opzetten van een weblog. Je kunt dit bericht later aanpassen, aanvullen of verwijderen.

Ontdekoefening

1. Kijk rond bij Blogger en WordPress.

2. Als je niet voor Blogger kiest, maak dan eerst apart een Gmailadres aan. Dat gaat vrij gemakkelijk aan de hand van een aantal stappen. Kies of je een anonieme gebruikersnaam wilt kiezen of je echte naam. Het is handig om gedurende het gehele cursusprogramma hetzelfde e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen, voor alle Web 2.0-toepassingen waarop je je in de komende periode gaat abonneren.

3. Maak een keuze en creëer je eigen weblog zoals hierboven beschreven.

Speel- en leeroefening

4. Ontdek welke mogelijkheden er zijn binnen het door jou gekozen sjabloon (lay-out) en probeer van alles uit.

5. Schrijf in je eerste weblogbericht over je ervaringen met het aanmaken van een weblog en motiveer de keuzes die je hebt gemaakt.

Bronnen


<< Ding 1: introductie
>> Ding 3: RSS