Ding 14: boekenvrienden vinden elkaar

IMG_0087Veel mensen die boeken lezen en verzamelen vinden het leuk om anderen in hun passie te laten delen. Dat kan onder meer met LibraryThing. Met dit programma is het mogelijk je eigen boeken te catalogiseren. Deze online catalogus brengt van alles samen over boeken: officiële catalogi van bibliotheken en boekwinkels, privébibliotheken van gebruikers, recensies, lijstjes, aanbevelingen, tags en discussies. Via LibraryThing kun je boeken die je hebt gelezen aanbevelen en erover in discussie gaan met anderen.

Boeken

LibraryThing is in 2005 opgericht door Jim Spalding. Het programma biedt leden (de site heeft er momenteel 1,5 miljoen) de mogelijkheid om hun eigen boeken te catalogiseren. Dat beschrijven gaat gemakkelijk omdat je toegang hebt tot catalogi van bibliotheken (Koninklijke Bibliotheek, de Library of Congress) en boekwinkels als Amazon, Bruna en Bol.com, en de gegevens daarvandaan kunt ophalen. Er staan meer dan 75 miljoen boeken in, dus de kans dat je titels erbij staan is groot.

Hoe werkt het

Voor een account moet je je aanmelden. Vervolgens maak je een profiel aan en door te kijken welke andere lezers je smaak delen, kun je virtueel medelezers ontmoeten, leestips ontvangen en deelnemen aan discussies. Via widgets op weblogs en netwerksites kunnen leden hun boekencollectie op LibraryThing aan anderen tonen. De Middelburger Henk Lensen heeft zijn enorme boekencollectie ook in LibraryThing gezet en heeft, vanwege de bijzondere deelverzamelingen, bezoekers uit binnen- en buitenland.

Een van de eerste enthousiaste gebruikers van LibraryThing is Wim de Bie. Hij automatiseert zijn boekencollectie in een strak tempo!

Bibliotheken

LibraryThing is tevens interessant voor bibliotheken, auteurs, uitgevers en boekwinkels. Zij kunnen hun gegevens aan de collectie van LibraryThing toevoegen en omgekeerd kunnen ze recensies en tags vanuit LibraryThing ophalen om hun eigen catalogus van extra informatie te voorzien.

Er is een lange rij bibliotheken die LibraryThing op de een of andere manier gebruiken. De Seattle Public Library doet dat bijvoorbeeld temidden van een heel stel Web 2.0 opties, in Bedford gebruiken ze vooral de recensies (“see reviews”)

Archiefbibliotheken

Librarything is uiteraard ook geschikt voor archiefbibliotheken. Het Nationaal Archief is naar aanleiding van de cursus 23 archiefdingen ook gebruik gaan maken van LibraryThing. Een deel van hun collectie is daar al geplaatst.

Sociaal

Het sociale van LibraryThing is niet alleen virtueel. Groepjes boekenliefhebbers komen in het echte leven bij elkaar, onder andere om boekencollecties van kleine organisaties (bv. musea, natuurverenigingen) of personen met een bijzondere boekenverzameling te catalogiseren. Flash mob cataloging wordt dit genoemd. De vrijwilligers scannen de gegevens van alle boeken en andere materialen in en voegen die toe aan de catalogus van LibraryThing. De organisatie waar ze op bezoek zijn, heeft na zo’n flash mob-actie ook meteen een eigen digitale catalogus.

Ontdekoefening

1. Bekijk de rondleiding op LibraryThing

2. Ga naar LibraryThing en zoek een bekend boek. Onder tabblad ‘zoeken’ staan allerlei zoekmogelijkheden. Kijk eens of er recensies zijn, of discussies. Kijk ook eens hoeveel mensen het hebben toegevoegd en of die mensen ook andere mooie favoriete boeken hebben.

Speel- en leeroefening

3. Voeg virtueel een boek uit je eigen boekenkast toe aan LibraryThing. Je kunt inloggen met je persoonlijke account of met het cursusaccount. Naam: 23dingenvoorarchieve (zonder ‘n’) ;  wachtwoord archief23.

Tip: Je kunt een boek toevoegen via de knop Toevoegen bovenaan door een titel, auteursnaam, isbn, enz. in te vullen. Kijk even welk catalogusbestand jouw boek waarschijnlijk bevat. Een boek handmatig toevoegen is ook mogelijk, maar meer werk (zie onder de catalogi de optie Andere manieren om toe te voegen).

4. Voor echte boekenliefhebbers: neem eens een kijkje bij andere (Nederlandse) boekensites, of als je er lid van bent, vertel ons er iets over. Voorbeelden:

5. Schrijf een blogpost over je ervaringen.

Extra

6. Maak gebruik van de LibraryThing widget, waarmee je je bibliotheek of je favoriete boeken op je weblog kunt tonen. Kom je er niet direct uit, zoek dan hulp bij een van je collega’s of kijk op internet of iemand er al over geschreven heeft.

Ben je een WordPress-gebruiker? Jammer genoeg is een widget niet zo eenvoudig in je blog te plaatsen als voor de Blogger-gebruikers. Houd je van wat puzzelen, dan is er wel een uitleg, gemaakt door een 23 Dingen-deelnemer, waarmee je je collectie kunt tonen op je weblog.

Om te lezen

Bronnen

  • Afbeelding bovenaan: IMG-0087 door Tim Spalding op Flickr

<< Ding 13: vrienden en profielen
>> Ding 15: delen in het webkantoor