Ding 11: Social bookmarking

21st-Century-Skills-Social-Bookmarking-Flickr-Photo-Sharing-424x325Het delen van favorieten of bookmarks wordt social bookmarking genoemd. Er bestaan verschillende sites waar je webpagina’s die je wilt bewaren, kunt opslaan. Natuurlijk kun je ook in je browser een lijstje met favoriete sites maken, maar als je ze opslaat op een speciale site staan ze op een centrale plek. Delicous is een van de meest populaire bookmarking tools, maar er zijn ook andere, zoals Diigo (vroeger Furl), StumbleUpOnConnotea (vooral gericht op de academische wereld en bibliografieën) en Digg (vooral gericht op het opsporen van nieuws en trends). TagMos is een Nederlandse versie van een social bookmarking site.

Delen = sociaal

Als je op een andere pc werkt, kun je evengoed  bij je bookmarks. Je kunt je bewaarde sites bovendien delen met collega’s, vrienden of onbekenden. Dat delen is het sociale aspect van social bookmarking.

Taggen maakt vindbaar

Een ander voordeel van social bookmarking-sites is dat je tags (zie Ding 4) kunt toevoegen aan opgeslagen webpagina’s. Dat maakt de bewaarde informatie beter vindbaar. Jij kunt hierdoor ook veel hebben aan de tags van anderen.

Kennismanagementinstrument

Social bookmarking wordt ook als kennismanagementinstrument binnen organisaties en bedrijven gebruikt. Alle opgeslagen sites van alle medewerkers vormen namelijk een handig informatiearchief. Je kunt binnen een instelling ook afspraken maken over de tags die je gebruikt. Dat vergemakkelijkt het opzoeken en vinden van informatie.

Social bookmarking, waarom en hoe?

In het onderstaande filmpje, Social bookmarking in plain English (met Nederlandse ondertiteling), wordt uitgelegd hoe social bookmarking precies werkt. De uitleg in deze video richt zich op Delicious. Dat is ook de favoriete site van de makers van deze cursus. Wil je echter een andere site gebruiken dan kun je ook het tweede filmpje, Social bookmarking: Making the web work for you, bekijken. In dat filmpje staat Diigo centraal.

Social bookmarking in plain English (met Nederlandse ondertiteling):

 

Social bookmarking: Making the web work for you: uitleg over het toevoegen van favorieten in Diigo (in het Engels, zonder Nederlandse ondertiteling):

Ontdekoefeningen

1. Bekijk hoe je inlogt op Delicious met het cursusaccount en hoe je een website tagt

2. Kijk eens rond op het Delicious account van 23 Archiefdingen dat voor deze oefening is aangemaakt. Via RSS kun je up-to-date blijven wanneer er nieuwe favorieten aan het account zijn toegevoegd. Hoe RSS ook al weer ging vind je in Ding 3.

Speel- en leeroefening

3. Voeg aan het 23-Archiefdingen account nieuwe websites, artikelen, video’s of foto’s toe, die relevant zijn voor dit leerprogramma. De gebruikersnaam is: 23archiefdingen en het wachtwoord is: archief20. Voorzie je toevoegingen van tags. Gebruik in ieder geval de tag 23ad zodat alle cursisten elkaars bookmarks kunnen  bekijken.

4. Zoek op Delicious of een andere bookmarking website (bijvoorbeeld Diigo of StumbleUpOn) naar informatie die jou vakmatig of hobbymatig interesseert.

5. Zoek op Google of een andere algemene zoekmachine naar dezelfde trefwoorden en vergelijk de resultaten.

6. Doe verslag op je weblog. Vermeld welke social bookmarksite(s) je hebt uitgeprobeerd en vergeet niet de zoekresultaten van de bookmarksite(s) en die van Google te vergelijken en je bevindingen in je blogpost te delen met je medecursisten. Beschrijf ook of je mogelijkheden voor jezelf of voor je archiefinstelling ziet. Of zie je het vooral als een handigheidje om je favorieten overal te kunnen gebruiken? Kan het archief zijn voordeel doen met social bookmarking websites?

Extra

7. Maak een eigen Delicious account aan. Hierna kun je via ‘Settings’ je collectie favorieten op je eigen computer importeren in Delicious. Laat via je eigen weblog even weten dat je een account hebt gemaakt. Dat geeft je collega’s namelijk de mogelijkheid om jou aan hun netwerk toe te voegen.

Om te lezen

Bronnen


<< Ding 10: Ervaringen en meningen op webfora
>> Ding 12: tussenevaluatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *