Ding 1: introductie Web 2.0

23dvza_Ding1_web20_1Deze cursus gaat over Web 2.0. Eigenlijk is Web 2.0 een verzamelnaam voor allerlei websites en digitale diensten die gebruikers in staat stellen om informatie te delen, samen te werken, te kletsen  en nieuwe mensen te leren kennen.

Tegenwoordig wordt Web 2.0 vaak het sociale web genoemd. Dat is een betere naam omdat het vooral over mensen gaat, en veel minder over technologie. Het grote voordeel van de sites en diensten die samen het sociale web vormen is dat ze gemakkelijk te bedienen zijn. Die laagdrempeligheid zorgt ervoor dat er inmiddels tientallen miljoenen mensen actief zijn op Web 2.0.

Als je naar de cijfers kijkt, kun je zien dat het sociale web geen snel overwaaiende hype is. Het is onmogelijk om een volledig overzicht te geven van alle statistieken, daarom hebben we een kort lijstje gemaakt.

  • 107,4 miljoen Europeanen bezoekt sociale netwerken
  • Facebook heeft in 2012 ongeveer 955 miljoen leden, waarvan 7,3 miljoen uit Nederland
  • Flickr heeft meer dan 70 miljoen leden en vele miljarden foto’s
  • YouTube groeit met 60 uur beeld per minuut. 6,9 miljoen Nederlanders maken er gebruik van
  • 900.000 Nederlanders gebruiken dagelijks Hyves
  • LibraryThing heeft anderhalf miljoen leden en 50 miljoen boektitels
  • Twitter had in juni 2012 600 miljoen gebruikers, waarvan 3,2 miljoen uit Nederland.

Steeds meer organisaties en bedrijven gebruiken (delen van) het sociale web om informatie te verspreiden en contacten te onderhouden met (potentiële) doelgroepen. Zo heeft het Nationaal Archief  foto’s op Flickr geplaatst zodat het publiek kan aangeven wat er op de foto’s staat. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een wiki geopend waaraan iedereen mag bijdragen die iets weet van de geschiedenis van radio en televisie.

In deze cursus komen natuurlijk nog meer voorbeelden aan bod van archieven en andere erfgoedinstellingen die al iets doen met Web 2.0, maar het belangrijkste van 23 dingen voor archieven is dat je zelf op allerlei manieren bezig bent op en met het sociale web. In 23 stappen laten we je kennismaken met de wondere wereld van Web 2.0, en daarbij zul je van alles tegenkomen.

Wat is Web 2.0?

Voor je aan de eerste ontdekoefening begint, laten we je een filmpje zien dat in 5 minuten duidelijk maakt wat Web 2.0 is.

Het filmpje ‘The Machine is Us/ing Us’ is gemaakt door Michael Wesch, een Amerikaanse docent culturele antropologie die zich uitsluitend met de bestudering van het gedrag van mensen in cyberspace bezighoudt.

Het volgende filmpje is de opvolger daarvan en gaat over veranderingen in de manier waarop we tegenwoordig informatie creëren, delen, selecteren en opslaan: ‘Information R/evolution’.

Ontdekoefening

  1. Neem een kijkje op de sites die in deze introductie worden genoemd. Zoek op twee sites iets op, bijvoorbeeld een oude klasgenoot op Hyves en een recensie op LibraryThing.
  2. Lees de eerste twee hoofdstukken van het boek Geven en nemen. Archiefinstellingen en het sociale web (Taskforce Archieven/Erfgoed Nederland, 2008) van Yola de Lusenet. Het boek is gratis als pdf te downloaden.

Extra

Als je nog niet uitgelezen bent, zou je de volgende artikelen kunnen lezen, die ingaan op het ontstaan van het sociale web: Web 2.0: Software wordt sociaal (Tonie van Ringelestijn, 17 december 2005) en What Is Web 2.0? (Tim O’Reilly, 30 september 2005). Tim O’Reilly, uitgever van computerboeken, is de bedenker van de term Web 2.0.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kerstverhaal in een wereld met social media er uit zou zien?

Bronnen


>> Ding 2: webloggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *